Grillowany pstrąg na ostro

Grillowany pstrąg na ostro

  • 00:20
  • 2 porcje
  • 612 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 małe pstrągi
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki listków kolendry
    • olej do smarowania rusztu
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, chili, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, pieprz cayenne
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pstrąga oczyść, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skrop cytryną oraz oliwą na zewnątrz i wewnątrz ryby. Oprósz solą i pieprzem (z wierzchu i wewnątrz) oraz posyp tylko z wierzchu mieszanką przypraw: chili, ostrej papryki, czosnku granulowanego, oregano i pieprzu cayenne. Przed położeniem pstrąga na ruszt, do wnętrza ryby włóż gałązkę kolendry i 1 łyżkę masła. Możesz naciąć skórę pstrąga kilka razy w poprzek. Posmaruj olejem koszyk do pieczenia i włóż do niego rybę. Następnie połóż go na ruszcie nad żarem i grilluj rybę po 5–6 min z każdej strony aż się zarumieni. Wyłóż pstrąga na półmisek, posyp listkami kolendry i podawaj.


Komentarze