Grillowany schab nadziewany kiełbasą chorizo

Grillowany schab nadziewany kiełbasą chorizo

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 plastry schabu wieprzowego po 60 g
    • 4 plastry kiełbasy hiszpańskiej chorizo
    • 80 g sera Edamskiego Tesco
    • 4 plastry surowego boczku
    • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
    • sól

    Sałatka:

    • 4 zielone szparagi
    • 1 papryka czerwona
    • 8 pieczarek świeżych
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 15 ml octu z czerwonego wina
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj schab wieprzowy i surowy boczek. W moździerzu rozgnieć drobno kolorowy pieprz.

2

Schab rozłóż na desce i przypraw solą oraz świeżo gniecionym pieprzem. Rozłóż na schabie plasterki chorizo i sera żółtego. Przykryj drugim plastrem mięsa.

3

Surowy boczek rozłóż płasko na desce po dwa plasterki – posłuży do zawijania kieszonek schabowych. Przypraw boczek delikatnie solą i połóż na niego schab.

4

Zawiń z dwóch stron plasterki boczku do środka schabu.

5

Przy pomocy szpadki grillowej przebij kieszonki z dwóch stron i dodatkowo zepnij jeszcze wykałaczkami jej brzegi.

6

Przygotuj grill. Dobrze go rozgrzej i poczekaj, aż żar się uspokoi. Posmaruj jeszcze lekko mięso oliwą z oliwek i grilluj. Mięso powinno piec się wolno z każdej strony, aż do zrumienienia. Jak tylko schab zrumieni się z każdej strony, odstaw mięso, by odpoczęło i wypiekło się w środku.

7

W tym czasie umyj warzywa. Szparagi odetnij przy podstawie na wysokość ok. 3 cm i pokrój w cienkie plasterki pod kątem. Kapelusze pieczarek również pokrój w cienkie plasterki. Na koniec dokrój jeszcze czerwoną paprykę.

8

Przełóż warzywa do miski. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz polej lekko oliwą i octem. Całość wymieszaj. Sałatka powinna być wytrawna. Rumiane kieszonki ze schabu przełóż z grilla i od razu podawaj wraz z sałatką. 


Komentarze