Groch z kapustą

Groch z kapustą

  • 02:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szklanka grochu
    • 2 szklanki wody
    • ½ kg kwaszonej kapusty
    • ½ szklanki oleju
    • 1 cebula
    • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony i ziarnisty, majeranek, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Groch opłucz, namocz w 2 szklankach wody i pozostaw na noc. Następnie dnia przez 1 godzinę gotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Pod koniec gotowania posól i dodaj majeranek.

Kapustę zalej 2 szklankami wody, zagotuj pod przykryciem, po chwili odkryj i gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 20 min. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.

Kapustę dodaj do grochu i gotuj razem z liściem laurowym i pieprzem ziarnistym, aż woda odparuje (ok. 35 min). Dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym.


Komentarze