Grochówka

Grochówka

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 szklanki grochu (najlepiej łuskanego)
    • 10 dag boczku
    • 10 dag kiełbasy
    • włoszczyzna
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 ziemniaki
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka tłuszczu
    • majeranek
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do namoczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2-3 ząbki czosnku i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wyjąć boczek i kiełbasę, pokroić w dość grubą kostkę, włożyć z powrotem do zupy.

Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, doprawić solą i majerankiem. Na grochówkę przecieraną osobno gotuje się wywar z boczku i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetarty groch.


Komentarze

Podobne przepisy