Grochówka

Grochówka

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​250 g żółtego grochu łuskanego
    • 100 g boczku
    • 100 g kiełbasy
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/3 selera
    • 4 ziemniaki
    • 3 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 kostki bulionu warzywnego
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Groch oczyść, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 24 godz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj odcedzony groch, przyprawy, skrojone warzywa i 3 kostki bulionowe. Wszystko gotuj aż groch stanie się zupełnie miękki. W międzyczasie obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko ją zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE i dodaj następnie kiełbasę z boczkiem. Smaż na wolnym ogniu do zarumienienia się. Usmażone mięso z cebulą dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj do smaku majeranek i resztę przypraw oraz wyciśnięte ząbki czosnku.


Komentarze