Grochówka

Grochówka

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g grochu łuskanego 
    • 2 cebule 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 marchew 
    • 40 g selera 
    • 1 duży ziemniak 
    • 50 g boczku wędzonego 
    • 6 cienkich frankfurterek 
    • 40 g masła 
    • 1 pomidor 
    • 1/2 łyżki majeranku 
    • 2 gałązki cząbru górskiego 
    • 1 liść laurowy 
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczek pokrój w kostkę. Podgrzej w garnku masło i podsmaż boczek. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w kostkę i dodaj do boczku. Smaż razem, aż cebula straci swój surowy zapach. 

W tym czasie obierz warzywa i pokrój w małą kostkę. Dodaj je do smażonego boczku i podduś. Następnie dodaj liść laurowy oraz cząber górski. Zalej bulionem i na koniec dosyp groch łuskany. Gotuj powoli, a w międzyczasie dopraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszaj często zupę, bo groch w miarę rozgotowywania będzie przywierał do dna. 

Jak tylko groch się rozklei, a zupa zacznie gęstnieć, dodaj majeranek i pokrojone w plasterki kiełbaski. Pogotuj zupę jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Przelej zupę do talerza lub wazy i podawaj udekorowaną listkami pietruszki i cząbru górskiego.


Komentarze