Gruszka nashi z cytrynowym musem mascarpone

Gruszka nashi z cytrynowym musem mascarpone

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 gruszki nashi 
    • 200 ml mleka kokosowego 
    • 100 g serka mascarpone 
    • 70 g cukru 
    • 50 g cukru pudru 
    • 1/2 limonki 
    • sok z 1/2 limonki 
    • skórka z 1/2 cytryny 
    • 5 g imbiru 
    • 20 ml śmietanki 
    • 50 g prażonych orzechów ziemnych 
    • 3 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Gruszki nashi umyj i pokrój na ćwiartki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Dodatkowo przekrój każdą ćwiartkę jeszcze na pół.

2

W szerokim rondelku podgrzej mleko kokosowe. Dodaj cukier i pokrojony imbir. Dodatkowo włóż do mleka plasterki limonki, aby nabrało cytrusowej nuty. Jak tylko się zagotuje, dodaj gruszki i gotuj powoli przez kilka minut. Gruszki delikatnie zmiękną i przesiąkną aromatem kokosa i przypraw.

3

W czasie gotowania wymieszaj w misce serek mascarpone z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz sokiem z limonki. Jeśli będzie za gęsty, dolej jeszcze śmietanki, aby nabrał kremowej konsystencji.

4

Gruszki przełóż do głębszego naczynia. Wlej do nich jeszcze trochę mleka kokosowego. Na wierzch nałóż kremowy serek mascarpone i posyp na wierzchu posiekanymi orzechami ziemnymi. Możesz udekorować gruszki też listkami mięty.


Komentarze