Gruszka z pikantnym sosem orzechowym

Gruszka z pikantnym sosem orzechowym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 duża twarda gruszka
    • 2 plastry sałaty lodowej
    • sok z 1/4 pomarańczy
    • 2 łyżki cukru
    • kilka listków mięty

    Sos orzechowy:

    • 50 g masła orzechowego ok. 60%
    • 100 ml słodkiego sosu chilli
    • sok z 3/4 pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Gruszkę umyj i pokrój w pionowe plastry, nie usuwając gniazd nasiennych. Sałatę opłucz i wysusz.

2

Na gorącą patelnię wsyp cukier i ułóż na nim plastry gruszki. Dodaj sok z 1/4 pomarańczy i całość chwilę karmelizuj PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy gruszka nie jest za miękka.

3

Do garnuszka wlej pozostały sok pomarańczowym, dołóż sos chilli i masło orzechowe.

Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania jednorodnej masy.


Komentarze