Gruszki na patyku w karmelu z orzechami

Gruszki na patyku w karmelu z orzechami

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 małych i słodkich gruszek
    • 1/2 szkl. cukru trzcinowego + 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 i 1/2 l wody + 1/2 szkl. wody
    • 1/3 szkl. śmietanki 30%
    • 1/2 szkl. orzechów
    • 6 patyczków, np. do szaszłyków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj gruszki. Usuń ogonki i wytnij końcówki.

Jeśli gruszki są twarde, delikatnie je ugotuj. Zagotuj 1 i 1/2 l wody, dodaj 2 łyżki cukru i włóż owoce na 3–5 minut. Po tym czasie wyciągnij gruszki z wody i wytrzyj delikatnie ręcznikiem kuchennym.

Przygotuj karmel. Cukier połącz z wodą i dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż cukier będzie zmieniał kolor na brązowy i wtedy przestań mieszać. Śmietankę podgrzej i dodaj do cukru. Orzechy posiekaj.

Gruszki nabij na patyczki i obtocz w karmelu. Posyp orzechami. Odstaw je do wystudzenia i zaschnięcia karmelu.


Komentarze