Gruszki nadziewane pastą orzechową

Gruszki nadziewane pastą orzechową

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 twarde gruszki (najlepiej zielone)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 120 g cukru
    • 40 g zmielonych orzechów włoskich
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • sos toffi do dekoracji
    • bita śmietana do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Łyżkę soku z cytryny i cukier rozpuść w 400 ml gorącej wody. Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne (najlepiej specjalną łyżką do wydrążania). Połówki gruszek włóż do syropu i ugotuj na półtwardo (ok. 10 min).

Drugą łyżkę soku z cytryny wymieszaj ze zmielonymi orzechami, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym.

Połówki gruszek wyjmij z syropu, odsącz i w miejsce wydrążenia włóż uformowaną w rękach kulkę (wielkości orzecha włoskiego) ze zmielonych orzechów. Gruszki możesz udekorować bitą śmietaną i sosem toffi. Podawaj na gorąco.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze