Gruszki pieczone w sosie imbirowym

Gruszki pieczone w sosie imbirowym

  • 00:45
  • 4 porcje
  • 338 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 duże twarde gruszki
    • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 1/2 laski wanilii
    • szczypta mielonego cynamonu
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Gruszki obieramy ze skóry, przecinamy wzdłuż na połówki, usuwamy gniazda nasienne.

2

Układamy przecięciem na blasze wysmarowanej masłem.

3

Wanilię nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy miąższ.

4

W misce mieszamy śmietankę z cukrem, obranym i drobno startym imbirem, wnętrzem wanilii oraz reszta przypraw.

5

Polewamy sosem gruszki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190° C i pieczemy przez 30–35 min, polewając kilka razy owoce powstałym sosem, aż zmiękną i lekko sie zrumienia, a sos zgęstnieje, zamieniając się w krem. Gdy lekko ostygną, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze