Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​4 gruszki
    • 2 laski cynamonu
    • 1 laska wanilii
    • 2 goździki
    • 1 l wina czerwonego wytrawnego
    • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • świeże listki melisy do przybrania
    • skórki z 1/2 pomarańczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wino zagotuj wraz z cukrem i przyprawami, dodaj startą skórkę pomarańczową i cytrynową. Skórkę z połowy pomarańczy pokrój w cieniutkie paseczki i gotuj wszystko razem aż cukier się rozpuści. Gruszki obierz, zostawiając szypułki. Następnie owoce włóż do gotującego się wina, tak aby w całości je przykryło. Gotuj na wolniutkim ogniu ok. 20 minut. Jeśli chcesz uzyskać głęboki ciemny kolor gruszek, mocz je w zalewie z wina kilka godzin. Gruszki ułóż na talerzu, a wino przecedź przez sitko, aby oddzielić je od skórki. Następnie polej winem gruszki, posyp skórką pomarańczową i udekoruj melisą. Podawaj na deser.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze