Gruszki w karmelu z octu balsamicznego, z kozim serem, miodem i orzechami

Gruszki w karmelu z octu balsamicznego, z kozim serem, miodem i orzechami

  • 00:15
  • 4 porcje
  • 283 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 dojrzałe, lecz niezbyt miękkie gruszki (np. odmiany konferencja)
    • świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
    • 100 ml octu balsamicznego
    • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
    • 1 duży pęczek rukwi (rukoli)
    • 100 g koziego twarożku
    • garść włoskich orzechów
    • 4 łyżeczki miodu kasztanowego lub gryczanego
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Gruszki obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy łyżeczką gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

2

Na talerzach rozkładamy umytą i odsączoną z wody rukiew, na niej układamy plastry twarożku.

3

Na patelnię wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier, gdy płyn zacznie gęstnieć, wkładamy gruszki, raz je odwracając, by zanurzyły się w płynie ze wszystkich stron. Gdy cukier z octem zacznie zamieniać się w półpłynny, lekko ciągnący się karmel, zdejmujemy gruszki.

4

Układamy po dwie połówki na każdej porcji na plastrach twarożku. Polewamy każdy kawałek gruszki resztą karmelu (należy uważać, by zdjąć naczynie z ognia, gdy karmel będzie gęsty, lecz jeszcze półpłynny).

5

Posypujemy każdą gruszkę posiekanymi orzechami, by przykleiły się do karmelu. Każdą porcję polewamy miodem, nabierając go na łyżeczkę i wylewając z pewnej wysokości, czyniąc na talerzu esy-floresy. Oprószamy całość pieprzem, podajemy.


Komentarze