Gruszki w pieczarkach na sznyclach

Gruszki w pieczarkach na sznyclach

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    • 6 dużych pieczarek
    • 3 połówki gruszek z syropu (lub świeżych, obranych gruszek obgotowanych na pół miękko w syropie)
    • 3 łyżki masła
    • olej do smażenia sznycli (z pestek winogron)
    • sól
    • pieprz mielony
    • 2 jajka
    • bułka tarta do panierowania
    • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pierś z kurczaka podzielić na 3 części. Lekko rozklepać tłuczkiem do mięs. Posolić i popieprzyć. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Na patelni średniej wielkości rozgrzać 2 łyżki masła i smażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki. Gdy będą gotowe, wsypać natkę, posolić i popieprzyć.

Odsączyć z syropu gruszki i włożyć na patelnię koło pieczarek. Chwilę ogrzewać tak, by gruszki nasiąkły smakiem pieczarek. Na dużej patelni smażyć na gorącym oleju z 1 łyżką masła sznycle.

Podawać kładąc na każdym sznyclu połówkę gruszki wypełnioną pieczarkami, a do tego młode ziemniaczki polane resztą pieczarek z tłuszczem.


Komentarze