Gruszki w syropie imbirowym

Gruszki w syropie imbirowym

  • 01:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 kg gruszek
    • 750 g cukru
    • 1 i 1/2 l wody
    • 3 łyżki startego świeżego imbiru
    • sok z jednej cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gruszki umyj i obierz. Przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Przygotowane owoce obtocz w soku z cytryny.

Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Do gotującego się syropu dodaj imbir i gotuj jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaj gruszki. Całość ponownie zagotuj. Gotuj gruszki przez 5-6 minut. Następnie przełóż gruszki do wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem.

Dno płaskiego szerokiego garnka wyłóż ściereczką i wstaw do niego słoiki z gruszkami. Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po pasteryzacji wyciągnij słoiki z gruszkami z garnka i wystudź w temperaturze pokojowej. Gruszki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze