Gryczane klopsiki z grzybami mun

Gryczane klopsiki z grzybami mun

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Klopsiki:

    • 20 dag kaszy gryczanej (2 torebki)
    • 2 grzyby mun
    • duża cebula
    • jajo

    Sos:

    • 200 ml gęstej śmietany 12 %
    • 2 łyżki papryki w płatkach
    • 3 grzyby mun
    • 50 ml wody
    • 2 łyżeczki mąki
    • przyprawa 5 smaków

    Surówka:

    • mała główka młodej kapusty
    • jedna cebula
    • 20 ciemnych oliwek
    • 2 łyżki oliwy
    • łyżka octu winnego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Klopsiki: kaszę gryczaną ugotować. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli namoczyć i ugotować. Cebulę pokroić drobniutko i usmażyć na małej ilości oleju. 2 grzyby mun pokroić drobno w kosteczkę.

Kaszę, grzyby, cebulę, jajo wymieszać. Ulepić klopsiki (średnica 5 cm). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Surówka z kapusty: umyte liście młodej kapusty pokroić cienko. Drobno pokroić cebulę. Pokroić na połówki oliwki. Wymieszać z oliwą i octem winnym. Połączyć wszystkie wymienione składniki. Przed podaniem wstawić surówkę do lodówki.

Sos: 2 łyżeczki mąki rozmieszać w 50 ml wody, dodać 200 ml śmietany, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, 2 łyżki papryki w płatkach i wymieszać dokładnie. 3 ugotowane grzyby mun pokroić w cienkie paseczki, dodać do sosu, wymieszać.

Sosem zalać ułożone w odkrytym naczyniu żaroodpornym klopsiki. Zapiekać 25 min w nagrzanym do temp. 180 st. C piekarniku.
Podajemy klopsiki - polane sosem, przyozdobione na wierzchu paseczkami czerwonej papryki z surówką z młodej kapusty.


Komentarze