Grzanki z karmelizowanymi buraczkami z miodem i kozim twarożkiem

Grzanki z karmelizowanymi buraczkami z miodem i kozim twarożkiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 80 g koziego twarożka
    • 1/2 bagietki
    • 2 buraczki
    • 2 cytryny
    • 20 g masła
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka miodu
    • świeży tymianek
    • krem z octu balsamicznego
    • rukola
    • przyprawy: sól, czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraczki umyj, nie obieraj i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Buraczki będą się gotować ok. 1,5 godziny. Powinny być miękkie. Po ugotowaniu pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w plasterki i wymieszaj z miodem oraz tymiankiem. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zamarynowane buraczki odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.

Bagietkę pokrój pod kątem na kromki. Zrumień delikatnie kromki pod grillem w piekarniku. Obierz czosnek. Chrupiące grzanki natrzyj czosnkiem i posmaruj masłem. Na grzanki nałóż plasterki buraczków. Pokrój twarożek kozi w plasterki (aby plasterki miały równy kształt, przed każdym cięciem zanurz nóż w gorącej wodzie; wtedy plasterki sera nie będą się lepić do noża). Ser ułóż na buraczkach. Grzanki wstaw jeszcze do zapieczenia, aż serek lekko się zrumieni. Na każdą grzankę połóż kilka listków rukoli oraz przypraw sałatę kremem z octu balsamicznego. Zamiast twarożku z mleka koziego możesz użyć też pleśniowy ser z przerostem zielonej pleśni.


Komentarze