Grzanki z oliwkami i kaparami zawijane w szynkę serrano

Grzanki z oliwkami i kaparami zawijane w szynkę serrano

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ciabatta
    • 1/2 chleba typu ciabata
    • 60 g oliwek czarnych
    • 20 g kaparów
    • 1 op. szynki Serrano
    • ok. 70 g sera owczego np. solankowy typu feta
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 20 g papryki czerwonej
    • 30 g rukoli
    • 20 g sałaty fryzyjskiej
    • 20 g świeżych liści szpinaku
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Oliwki czarne przełóż do miski (zostaw kilka sztuk do dekoracji), dodaj kapary i umyte listki natki pietruszki. Zmiksuj z połową oliwy na gładką masę. Najlepiej użyj kuchennego blendera. Pokrój chleb na kromki, wstaw do piekarnika z funkcją grilla i zrumień z każdej strony.

Grzanki posmaruj pastą oliwkową. Na każdą połóż plasterek sera owczego i zawiń grzankę w plasterek szynki. Umyj sałaty i osusz je. Przełóż do miski, polej oliwą i pokrop sokiem z cytryny. Przypraw solą i wymieszaj. Grzanki przekrój na pół i poukładaj na półmisku. Na środek talerza dekoracyjnie nałóż sałatę. Posyp oliwkami i plasterkami czerwonej papryki. Możesz również sałatkę polać kremem balsamicznym – jego słodycz dobrze komponuje się z grzankami.


Komentarze