Gulasz babuni

Gulasz babuni

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 500–600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
    • 2 średnie marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 duża cebula
    • 1–2 papryki świeże (czerwona lub żółta)
    • 5–6 ziemniaków
    • pieprz, sól
    • 3 listki laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki mąki
    • olej do podsmażenia mięsa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso kroimy jak na gulasz, obtaczamy w mące, podsmażamy na oleju, najlepiej na głębokiej patelni. Gdy jest zrumienione, przekładamy je do garnka.

Na oleju, który został na patelni dusimy starte na grubej tarce marchewki i pietruszkę, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę (można po pewnym czasie dolać trochę wody).

Do garnka z mięsem dodajemy uduszone na półtwardo jarzyny, obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki, sól, pieprz, ziele, liście laurowe i wszystko zalewamy wodą tak, aby przykryła składniki. Gotujemy do miękkości.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Świetne danie na chłodne dni. Można podawać z chlebem. Smacznego!


Komentarze