Gulasz drobiowy z oliwkami i gnocchi

Gulasz drobiowy z oliwkami i gnocchi

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g filetów z kurczaka lub indyka
    • 100 g czarnych oliwek
    • 1 mała cukinia
    • 2 średnie pomidory
    • 1 cebula
    • 1 papryczka chili
    • 1 kieliszek wina białego wytrawnego
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 1 op. gnocchi (500 g)
    • 3 łyżki oliwy extra vergine
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony

    Do podania:

    • 1 op. miksu sałat
    • ocet balsamiczny
    • oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę.

2

Cebulę pokrój w kostkę.

3

Chili przekrój na pół i pozbądź się nasion. Jeżeli wolisz pikantniejsze dania, pozostaw nasiona. Papryczkę drobno pokrój.

4

Cukinię pokrój w średnią kostkę.

5

Pomidory delikatnie natnij. Nastaw wodę, aby je sparzyć.

6

Mięso usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Zdejmij z patelni i przełóż na inną, większą patelnię.

7

Cebulę i chili zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na patelni, na której smażyło się mięso. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oliwy.

8

Dodaj cukinię i oliwki. Smaż chwilkę. Przełóż na patelnię z mięsem.

9

Na patelnię, na której smażyło się mięso i warzywa, wlej wino. Chwilkę gotuj, aż patelnia się oczyści, a sos nabierze aromatu i smaku. Dodaj powstały sos do mięsa i warzyw. Całość duś chwilkę do odparowania alkoholu. Dopraw solą i pieprzem.

10

Sparzone pomidor obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa i jeszcze chwilę gotuj.

11

W międzyczasie ugotuj wodę na gnocchi. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ugotowane dodaj do sosu i wymieszaj. Udekoruj gałązkami rozmarynu. Gotowe danie podawaj od razu po przyrządzeniu z lekką sałatką, np. sałatą skropioną octem balsamicznym i oliwą.


Komentarze