Gulasz irlandzki

Gulasz irlandzki

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg łopatki jagnięcej  
    • 400 g małych ziemniaków – odmiana Red Lady
    • 1 pietruszka
    • 1 marchewka
    • 2 cebule
    • 50 g boczku wędzonego
    • 2 gałązki tymianku
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki rozmarynu 
    • 3 ząbki czosnku
    • 30 ml oleju roślinnego
    • 20 g mąki pszennej
    • 2 liście laurowe
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso jagnięce umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek wędzony pokrój w paseczki. Warzywa obierz i pokrój w duże kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój tylko na pół. Mięso przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej rondel z olejem i każdy kawałek oprósz w mące, a potem podsmaż na złoty kolor. 

Wyjmij mięso i włóż warzywa bez ziemniaków oraz wędzony boczek. Podsmaż razem i dodaj tymianek, rozmaryn z czosnkiem oraz kawałki jagnięciny. Poukładaj pomiędzy połówki ziemniaków i zalej ok. 1 litrem wody. Włóż jeszcze liście laurowe i przykryj rondel. 

Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  całość na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Dobrym sposobem jest też włożenie rondla do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Wtedy mięso równocześnie dusi się i rumieni. Gotowy gulasz sam zgęstnieje od warzyw i nie potrzeba zagęszczać go mąką. Przełóż kawałki jagnięciny na półmisek, obłóż warzywami i polej sosem. Na koniec udekoruj ziołami.


Komentarze