Gulasz marokański

Gulasz marokański

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg piersi z indyka
    • 300 g marchwi
    • 2 średnie papryki żółte
    • 2 średnie papryki czerwone
    • 2 średnie papryki zielone
    • 1 papryczka chilli
    • 2 duże cebule
    • 4 średnie pomidory
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 8 łyżek oliwy z oliwek
    • Przyprawy (najlepiej wymieszać w moździerzu): 1 łyżeczka kurkumy
    • 0,5 łyżeczki szafranu
    • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
    • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru
    • 0,5 łyżeczki anyżu
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta curry
    • szczypta cynamonu
    • szczypta pieprzu cayenne
    • szczypta kminku
    • szczypta suszonej kolendry
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 0,5 łyżki startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Całość przygotowujemy przed rozpoczęciem gotowania. Mieszamy wszystkie przyprawy w jednym naczyniu (moździerzu). Piersi kroimy na duże kostki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Warzywa kroimy w paski. Papryczkę chilli i czosnek kroimy bardzo drobno. Jeśli chcemy dodać świeży imbir, trzeba go drobno posiekać. Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku wrzucamy do jednego naczynia.

Rozgrzewamy oliwę (olej) w dużym garnku do bardzo wysokiej temperatury. Wrzucamy mięso i smażymy je ok. 5 min na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Gdy mięso się zarumieni, dorzucamy stopniowo warzywa, cały czas mieszając. Smażymy je przez 4 min dla zachowania smaku.
Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając co 30 minut. Podawać z kuskusem lub z pieczywem pita. Smacznego!


Komentarze