Gulasz po węgiersku z knedliczkami

Gulasz po węgiersku z knedliczkami

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg mięsa wieprzowego
    • 0,5 kg mięsa wołowego
    • 4 cebule
    • 450 g mąki tortowej
    • proszek do pieczenia
    • 200 ml mleka
    • 1 jajko
    • 2-3 bułki kajzerki
    • czosnek
    • papryka słodka w proszku
    • sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gulasz: cebulę dusimy na smalcu, aż się zezłoci. Dodajemy papryki w proszku - tyle, aby cebula nabrała pomarańczowego koloru. Dodajemy mięso wołowe i dusimy wszystko razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy połowę czosnku.

Po połączeniu się wszystkich składników dodajemy mięso wieprzowe. Można dodać kolejną połowę czosnku. Dusimy 1,5–2 godz. Dla lepszego koloru można dodać trochę koncentratu pomidorowego.

Knedliczki: mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenie łączymy w misce z 1 łyżeczką soli. W drugiej misce rozbijamy jajko i łączymy z mlekiem, a następnie dodajemy do mąki i ugniatamy ciasto.

Bułki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ugniatamy wszystko razem i zostawiamy na 40 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwa bochenki i wrzucamy do wrzącej wody (na ok. 25 min), przekręcając strony (po ok. 12 min gotowania na jednej stronie).


Komentarze