Gulasz szegedyński

Gulasz szegedyński

  • 03:00
  • 4 porcje
  • 680 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​800 g wieprzowiny
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2–3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej papryki w proszku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kminku
    • 2 łyżeczki mąki
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Potrawa popularna w całej środkowej Europie, od Słowacji po północne Włochy. Pochodzi z Węgier, tam jednak nazywana jest székelykáposta, czyli kapusta po szeklersku, od węgierskojęzycznego ludu Szeklerów zamieszkującego od niepamiętnych czasów Siedmiogród. Prawdopodobnie danie nie ma jednak nic wspólnego ani z miastem Szeged, czyli Segedyn, ani Szeklerami, lecz stworzono ją w połowie XIX stulecia w Budapeszcie w jednym z tamtejszych lokali, a po raz pierwszy zjadł ją obywatel nazwiskiem Székely. Jakkolwiek było, połączenie wieprzowiny, kiszonej kapusty, kminku, papryki i śmietany jest doskonałe.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.

2

 Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy paprykę, mieszamy, stawiamy znów na ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 20 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i doprawiając solą.

3

Dodajemy kminek i kapustę, dusimy 1½ godziny na małym ogniu, czasem mieszając i w razie potrzeby podlewając nieco wodą.

4

Gdy mięso z kapustą zmiękną, doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką, wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy.

5

Podajemy z knedlami, ozdabiając każdą porcję kleksem śmietany posypanej słodką papryką.


Komentarze