Gulasz szegedyński bez soli

Gulasz szegedyński bez soli

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg kapusty kiszonej
    • 1 kg szynki wieprzowej (mięso)
    • 50 g papryki węgierskiej słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki węgierskiej ostrej
    • 1 łyżeczka kminu (ziarno)
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • kilka ziaren pieprzu czarnego
    • 1 listek laurowy
    • pieprz mielony do smaku
    • 3 łyżki mąki
    • sos sojowy
    • 0,5 l wody (wrzątku)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzać patelnię i w tym czasie wypłukać kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna. Kapustę obsmażyć lekko na patelni bez tłuszczu, ale z dodatkiem sosu sojowego, aż stanie się krucha.

Następnie w tym czasie umyć i pokroić mięso w dużą, grubą kostkę (ok. 3 cm). Kapustę wrzucić do dużego naczynia, zalać wrzątkiem i dusić na małym ogniu.

Obtoczyć mięso w mące z dodatkiem pieprzu i obsmażyć na suchej patelni (patelnia musi być b. mocno rozgrzana – do ok. 240 stopni C).

Obsmażone mięso wrzucić do naczynia, wymieszać z kapustą. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Podawać z ziemniakami gotowanymi na parze i koperkiem.


Komentarze