Gulasz transylwański

Gulasz transylwański

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mięsa gulaszowego
    • 60 g smalcu
    • 800 g kapusty kwaszonej
    • 4 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu. Dodaj pokrojone w kawałki mięso gulaszowe. Całość podsmaż i podlej wodą (ok.1/3 szklanki). Dodaj paprykę w proszku, kminek i roztarty z solą czosnek. Duś pod przykryciem przez ok. 40 min. Przypraw do smaku.

Kapustę pokrój i dodaj do mięsa. Wlej wodę tak, aby przykryła kapustę w garnku. Gotuj przez ok. 30 min od czasu do czasu mieszając.

Wymieszaj 1 łyżkę mąki z połową ilości śmietany i wlej do potrawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż gulasz zgęstnieje.

Podawaj w głębokim naczyniu. Z wierzchu polej pozostałą śmietaną.


Komentarze