Gulasz w piwie z suszoną śliwką

Gulasz w piwie z suszoną śliwką

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g wołowiny
    • 1/2 litra piwa jasnego
    • 5 dużych cebul
    • 2 suszone śliwki
    • olej
    • garść mąki pszennej (tortowej)
    • szczypta cukru
    • płaska łyżka majeranku
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę kroimy w kawałki 3-4 centymetrowe i rozbijamy. Mięso solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Smażymy wołowinę na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy podsmażone mięso do garnka.

Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w dość grube pół-talarki. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy piwo. Dorzucamy szczyptę cukru i czekamy, aż się zagotuje. Zalewamy wcześniej przygotowane mięso i cebulę. Dorzucamy śliwki i gotujemy potrawę 3 godziny na najmniejszym ogniu (pod przykrywką). Nie mieszamy.

Pod koniec gotowana przyprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje z bułkami na parze i surówką z czerwonej kapusty.


Komentarze