Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 cukinia (dosyć spora)
    • 2 papryki (najlepiej kolorowe)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 2 pomidory
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • natka pietruszki (ewentualnie może być suszona pietruszka lub lubczyk)
    • szczypiorek
    • bazylia świeża lub suszona
    • 0,5 litra bulionu warzywnego
    • sól, pieprz, olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Siekamy cebulkę w drobną kosteczkę, podsmażamy ma dnie garnka na niedużej ilości oleju. Jak cebula zrobi się złota, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlewamy niewielką ilością bulionu i dusimy ma małym ogniu.

Następnie dodajemy pomidory bez skórki i zostawiamy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (jeżeli jest młoda, można nie obierać ze skórki) i koncentrat pomidorowy.

Podlewamy bulionem i dusimy około 15 min. Można dusić dłużej, w zależności od upodobań. Na koniec dodajemy pietruszkę lub lubczyk, szczypiorek, bazylię, sól i pieprz do smaku (jak ktoś lubi na ostro, polecam jeszcze dodać niewielką ilość ostrej papryki) i pozostawiamy na małym ogniu jeszcze na 5 min.

Gotowy gulasz podawać z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego!


Komentarze