Gulasz wiedeński

Gulasz wiedeński

  • 03:00
  • 6 porcji
  • 283 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg cebuli
    • 4 ząbki czosnku
    • 800 g wołowiny (pręga)
    • 5 łyżek oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej papryki w proszku
    • 2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy ją kilkanaście minut na niewielkim ogniu, aż zmięknie i się zrumieni, dodajemy pod koniec drobno pokrojony czosnek. 

2

Wsypujemy paprykę w proszku, mieszamy, uważając, by sie nie przypaliła.

3

Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, zalewamy wrzątkiem, by przykrywał mięso.

4

Dodajemy kminek, majeranek, przecier pomidorowy, ocet.

5

Dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin, czasami mieszając i ewentualnie podlewając nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem w razie konieczności odparowujemy – sos ma zgęstnieć od cebuli, która musi się rozpaść.


Komentarze