Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

  • 02:35
  • 6 porcji
  • 427 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mięsa z jelenia na gulasz  
    • 800 g cebuli
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
    • 2 liście laurowe
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wolno dusimy na rozgrzanym oleju, aż zmięknie i się zrumieni.

2

Zwiększamy ogień pod garnkiem, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, dodajemy paprykę i dokładnie mieszamy. 

3

Następnie wlewamy nieco wina. Gdy zacznie się gotować, stopniowo dolewamy je tak, by nie przerwać procesu gotowania.

4

Zmniejszamy ogień, dodajemy drobno posiekany czosnek, kminek, przecier pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny, aż cebula się całkowicie rozpadnie i zagęści sos, a mięso zmięknie.

5

Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy listki rozmarynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z gotowaną kaszą kukurydzianą (polentą) albo knedlami bułczanymi.


Komentarze