Gulasz z jelenia z Friuli

Gulasz z jelenia z Friuli

  • 02:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg mięsa z jelenia na gulasz
    • 800 g cebuli
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • 3–4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę pokrój w drobną kostkę i wolno duś na rozgrzanym oleju, aż zmięknie i się zrumieni.

Zwiększ ogień pod garnkiem, wrzuć pokrojone w kostkę mięso, dodaj paprykę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej nieco wina. Gdy zacznie się gotować, stopniowo dolewaj je tak, by nie przerwać procesu gotowania.

Zmniejsz ogień, dodaj drobno posiekany czosnek, kminek, przecier pomidorowy, roztarty w dłoniach majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU 2 godz., aż cebula się całkowicie rozpadnie i zagęści sos, a mięso zmięknie.

Pół godziny przed końcem gotowania dodaj listki rozmarynu, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gulasz podawaj z gotowaną kaszą kukurydzianą (polentą) albo knedlami bułczanymi.


Komentarze