Gulasz z szynki z ziemniakami i korniszonami

Gulasz z szynki z ziemniakami i korniszonami

  • 02:10
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg szynki wieprzowej
    • 1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
    • 1-2 cebule
    • 1/2 kg ziemniaków
    • 4 korniszony
    • 4 łyżki śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 pęczka koperku lub posiekanej natki pietruszki
    • ok. 3/4 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso włóż do wody, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj około 1,5 godziny. W połowie gotowanie dodaj obrane i umyte warzywa w całości. Ugotowane mięso wyjmij i pokój w kostkę. Cebulę obierz, umyj i pokój w krążki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso wraz z cebulą. Podlej wywarem z mięsa (włoszczyznę odłóż lub jak wolisz pokrój w kosteczkę i dodaj do gulaszu) i duś ok. 20 min. Pod koniec Śmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź z odrobiną wywaru tak, aby nie było grudek i wlej do gulaszu. Następnie całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz podgrzej chwilkę aż zgęstnieje. Przed podaniem posyp pietruszką. Podawaj z korniszonami.


Komentarze