Gulasz ze schabu w sosie jabłkowym

Gulasz ze schabu w sosie jabłkowym

  • 12:55
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ok. 600 dag mięsa schabowego
    • 3 goździki
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • ok. 6 ziaren pieprzu
    • ok. 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy vegety
    • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mleka
    • 1 kieliszek wódki (niekoniecznie)
    • 1 duże słodkie soczyste jabłko
    • sok z 1 cytryny
    • 2 cebule
    • 1 kostka rosołowa
    • ok. 2 szkl. wody
    • ok. 300 ml soku jabłkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pociąć na paski, oprószyć mąką, dodać wódkę. Doprawić: pieprzem, vegetą, cynamonem oraz zmielonymi: goździkami, ziarnami pieprzu i ziarnami ziela angielskiego. Dodać rozbite jajko wymieszane z mlekiem. Całość wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 min.

Obrane jabłka pokroić w większą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Zamarynowane mięso smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 min. Dodać jabłka i pociętą w pióra cebulę. Mieszając smażyć ok 5 min. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową. Dusić tak długo, aż wyparuje woda. Zalać sokiem jabłkowym. Dusić ok. 8 min. Podawać z ryżem.


Komentarze