Gwiazdkowe babeczki z czekoladą

Gwiazdkowe babeczki z czekoladą

  • 02:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki
    • 200 g masła
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • szczypta cynamonu

    Marcepan:

    • 250 g obranych migdałów
    • 250 g cukru pudru
    • 2 łyżki olejku migdałowego

    Dekoracja:

    • opakowanie mlecznej polewy czekoladowej
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marcepan: migdały drobno zmiel, a następnie zagnieć z cukrem pudrem i olejkiem na twardą masę. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 min.

Odrywaj niewielkie kawałeczki i formuj w palcach kulki. Każdą rozpłaszcz palcami, tak aby powstał placuszek o grubości około 0,5 - 1 cm, a następnie wykrawaj z niego foremką małe gwiazdki.

Następnie wysusz gwiazdki w piekarniku nagrzanym do temp. 120° (ok. 15 min).

Jeżeli chcesz dłużej przechować masę po ugnieceniu, rozgrzej ją w garnuszku i mieszaj, aż przestanie przywierać do dna.

Zagnieć ciasto: mąkę wsyp na stolnicę, na środku ułóż zimny tłuszcz i posiekaj go z mąką. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na jedną godzinę.

Następnie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij foremką kształt, który ma foremka do pieczenia i wyłóż wnętrze foremki wyciętym kawałkiem z ciasta.

Piecz przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°. Do środka upieczonych ciastek wlej polewę czekoladową przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.

W środek babeczki, w miękką jeszcze czekoladę wciśnij delikatnie gwiazdeczkę wyciętą z marcepanu.

Z kartonu wytnij kółeczko większe o 0,5 cm od wielkości środka babeczki. Nakryj środek babeczki i oprósz ciastko cukrem pudrem. Delikatnie zdejmij wycięte kółko (najlepiej pęsetą) i otrzep z cukru pudru. Czynność powtarzaj na kolejnych babeczkach.

Składniki na ok. 10 babeczek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze