Gzik

Gzik

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ziemniaków
    • 250 g twarogu
    • 1 pęczek szczypioru
    • 1 cebula
    • 1 pęczek rzodkiewki (można użyć kiełków)
    • 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. W międzyczasie twaróg rozgnieć widelcem. Cebulkę i szczypiorek drobniutko pokrój w kosteczkę. Rzodkiewkę również pokrój w kostkę, a natkę pietruszki i koper drobno posiekaj. Twaróg dokładnie wymieszaj z pokrojonymi warzywami i śmietaną, doprawiając jednocześnie solą oraz pieprzem. Gdy ziemniaki ugotują się, odcedź je i odparuj z wody. Następnie przekrój je na pół, lekko posól i nałóż na wierzch przygotowany wcześniej biały ser. Każdego ziemniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze

Podobne przepisy