Halibut na pieczonych buraczkach z orzechową oliwą

Halibut na pieczonych buraczkach z orzechową oliwą

  • 01:50
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 dzwonko halibuta po 200 g
    • 400 g małych buraczków
    • 50 g orzechów włoskich
    • 1 cebula mała
    • 40 g miodu
    • 2 gałązki tymianku
    • 40 g masła 
    • 50 ml oliwy
    • 1 cytryna
    • natka pietruszki do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Halibut idealnie smakuje zamarynowany. Dlatego przełóż rybę na półmisek i polej dobrą oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny (koniecznie, tłusta ryba potrzebuje orzeźwienia z cytrusów), przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec rozkrusz listki tymianku. Zawiń formę folią spożywczą, włóż do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników dania.

Buraczki rozłóż na folii i przypraw solą, pieprzem, miodem i polej oliwą. Zawiń szczelnie i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160˚ na 1,5 godziny. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i jak tylko zaczną intensywnie pachnieć, zdejmij i wysyp na deskę. Przekrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i zalej oliwą. Następnie przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jak tylko buraczki zmiękną, wyjmij z pieca i jeszcze zostaw na parę minut, aby się zaparzyły. Wtedy skórka łatwiej zejdzie przy ich obieraniu. Rozwiń folię i obierz każdego buraka, następnie przełóż do miski.

Cebulkę pokrój w piórka i wymieszaj z buraczkami, dopraw jeszcze solą i pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Odstaw do zamarynowania.

W tym czasie wyjmij halibuta z lodówki i odwiń z foli. Wstaw do piekarnika i zwiększ temperaturę do 180˚. Piecz halibuta przez 15 minut. Buraczki rozłóż na półmisku. Halibuta połóż dekoracyjnie na warzywach i polej danie oliwą orzechową i udekoruj listkami natki i tymianku.


Komentarze