Halibut w sosie pomarańczowym

Halibut w sosie pomarańczowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg sprawionego halibuta
    • 1 i ½ kg pomarańczy
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 cebule
    • 25 ml gęstej śmietany
    • 6 łyżek oliwy
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z oczyszczonych i wypatroszonych ryb zdejmij filety. Opłukane i osuszone filety posyp solą i pieprzem. Drobno posiekany czosnek wymieszaj z sokiem z cytryn, a następnie natrzyj nim rybę. Tak przygotowaną rybę odstaw na 1 godz.

Odłóż 1 pomarańczę do przygotowania dekoracji. Resztę pomarańczy wyciśnij tak, aby otrzymać 0,5 l soku wraz z miąższem. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Na dnie ułóż rybę, posmaruj ją cebulką i zalej świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°. Piecz przez 35 min, polewając od czasu do czasu sokiem otrzymanym z pieczenia. Po wyjęciu udekoruj rybę świeżą pomarańczą i podawaj z ryżem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze