Halibut z czosnkiem i papryczką na ostro

Halibut z czosnkiem i papryczką na ostro

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g halibuta (dzwonki)
    • 250 ml oliwy z oliwek
    • 1 strąk suszonej ostrej papryczki
    • 1 główka czosnku
    • przyprawy: sól, czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Halibuta wymocz w wodzie (min. 24 godz.), wielokrotnie ją zmieniając. Pokrój rybę w wąskie dzwonka. Obierz czosnek, a każdy ząbek przekrój na pół. Strąk papryki pokrój w drobne paseczki. Podduś paprykę i czosnek przez kilka minut na oleju, a następnie przełóż je do miseczki. Na tym samym oleju obsmaż kawałki ryby kładąc je skórką do dołu. Smaż rybę na bardzo słabym ogniu pod przykryciem, często ją obracając. Dopraw solą i pieprzem. Do smażącej się ryby ponownie dodaj czosnek i papryczkę. Duś wszystko na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem przez 5 - 10 min. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami i białym musującym winem.


Komentarze