Halloweenowe  kanapki z prażonymi duszkami z ziemniaków

Halloweenowe kanapki z prażonymi duszkami z ziemniaków

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 op. po 400 g pumpernikla
    • 1/4 op. prażynkowych duszków ziemniaczanych
    • 1/4 sałaty zielonej
    • 2 łyżki majonezu do smarowania

    Śledzie w czerwonym winie:

    • 200 g filetów śledziowych
    • 200 ml wina czerwonego
    • 30 ml octu winnego
    • 40 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 2 goździki
    • 2 cebule czerwone

    Kaszanka:

    • 1 jabłko Reneta
    • 2 kaszanki
    • 30 g chrzanu
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 100 g majonezu
    • 1/2 cytryny
    • 2 cebule szalotki
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki koperku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj śledzie: cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą z zalewy. W garnku zagotuj wino czerwone z octem, dodaj cukier i przyprawy korzenne. Odstaw z ognia i wsyp cebulę. Powinna ona postać w gorącej marynacie aż do ostygnięcia. Dzięki sparzeniu cebula zachowa swój słodki aromat. Do ciepłej, ale nie gorącej zalewy włóż filety śledziowe. Pozostaw je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Gotowe śledzie będą miały kolor mocnej purpury, a nawet ciemnego fioletu. Wyjmij śledzie z marynaty i pokrój na 3-4-centymetrowe kawałki. Odcedź cebulkę i wyjmij wszystkie przyprawy korzenne.

Przygotuj kaszankę: kaszanki obierz z osłonki i pokrój na plasterki. Obierz białą cebulę i pokrój w plasterki. Następnie przelej je wrzątkiem na sitku. Dzięki temu cebula zostanie pozbawiona goryczy i ostrego intensywnego zapachu, a zachowa przyjemny słodki smak szalotki. Jabłko umyj i przekrój na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Owoc przełóż do miski, dodaj cebulę, połowę majonezu i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj posiekany koperek i natkę oraz sól i świeżo mielony pieprz.

Przygotuj krem chrzanowy: śmietankę ubij na puszystą masę. Odciśnij chrzan i dodaj do śmietanki. Przypraw solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.

Kromki pumpernikla wyłóż i przekrój na równe kwadraty. Każdą sztukę posmaruj lekko masłem. Podziel kromki po cztery kwadraty w rzędzie. Na trzy kanapki nałóż liście sałaty mogą być poszarpane.

Na pierwszą i trzecią kromkę z sałatą nałóż kawałki śledzia i odrobione cebulki. Na drugą i czwartą krem chrzanowy. Złóż razem kanapki – czwartą kromką nakryj całość. Wbij cztery patyczki bambusowe w każdą ćwiartkę kanapki i przekrój nożem na małe kwadraty.

Na kolejny rząd kromek nałóż: na pierwszą i trzecią plasterki kaszanki i sałatkę z jabłka, a na drugą i czwartą krem chrzanowy. Złóż razem kanapki – czwartą kromką nakryj całość. Wbij cztery patyczki bambusowe w każdą ćwiartkę kanapki i przekrój nożem na małe kwadraty.

Kanapki rozłóż na półmisku w rzędach. Przygotuj tytkę pergaminową z majonezem i cienki strużkami prowadź pajęczynę wokół kanapek. Wokół dekoracyjnie rozłóż duszki ziemniaczane.


Komentarze