Halloweenowe muffinki

Halloweenowe muffinki

  • 04:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 240 ml mleka
    • 125 ml oleju
    • 2 jajka
    • 250 g mąki
    • 180 g cukru
    • 3 czubate łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

     

    Krem:

     

    • 250 g obranej dyni
    • 150 ml mleka
    • 100 g masła
    • 200 ml wody + 100 ml do rozmieszania budyniu
    • 2 budynie waniliowe z cukrem
    • 1/4 łyżeczki kardamonu
    • szczypta soli

     

    Dodatkowo:

     

    • kolorowa masa cukrowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzej piekarnik do 200°. Wybierz opcję grzania „góra, dół”. Przygotuj formę na muffiny wykładając ją papilotkami. Wymieszaj suche składniki na muffiny i przesiej. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej i mleko. Przelej mokre do suchych i wymieszaj łopatką. Papilotki w formie wypełnij do 2/3 wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Upieczone muffiny wyciągnij z piekarnika i ostudź na kratce.

2

Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach i zagotuj wraz z mlekiem, wodą, kardamonem i szczyptą soli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min, aż dynia zupełnie zmięknie. Ugotowaną dynię dokładnie zmiksuj i postaw z powrotem na ogniu.

3

Budynie rozmieszaj w 100 ml wody i dodaj do gotującej się na małym ogniu dyni. Mieszając, zagotuj budyń i odstaw do wystudzenia na 3 godziny. Chłodne masło rozmieszaj lekko mikserem. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce zimnego budyniu dyniowego. Zakończ ucieranie zaraz po dodaniu ostatniej łyżki budyniu. Zbyt długo ucierana masa mogłaby się rozwarstwić.

4

Z kolorowej masy cukrowej wytnij ozdoby halloweenowe. Na wystudzone muffiny nałóż krem i cukrowe ozdoby.


Komentarze