Halloweenowy deser

Halloweenowy deser

  • 01:30
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g krówek
    • 250 g toffi
    • 150 g ryżu preparowanego
    • 125 g masła lub margaryny

     

    Krem:

     

    • 50 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 50 g kakao

     

    Dodatkowo:

     

    • zielona masa cukrowa
    • 2-3 cienkie waflowe rurki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Krówki i toffi rozpuść w garnku wraz z 125 g masła lub margaryny.

2

Kiedy masa w garnku stanie się jednolita, dodaj ryż preparowany. Dokładnie mieszaj, cały czas podgrzewając masę na małym ogniu.

3

Na desce rozłóż folię spożywczą i wyłóż na nią porcję ciepłej masy. Zawiń masę w folię i uformuj kształt dyni.

4

Aby zrobić w dyni rowki, użyj tępej strony noża. Po uformowaniu dyń zostaw je na desce do wystygnięcia na ok. 1 godz. W czasie gdy dynie stygną, przygotuj krem czekoladowy. Utrzyj 50 g masła z cukrem pudrem i kakao. Jeżeli krem jest za gęsty, możesz dodać łyżeczkę mleka.

5

Z rozwałkowanej zielonej masy cukrowej wytnij niewielkie listki. Rurki waflowe podziel na mniejsze kawałki. Do wystudzonych dyń przy pomocy kremu przymocuj cukrowe listki i łodyżki z rurek waflowych. Kremem wypełnij też rowki w dyniach.


Komentarze