Hamburgery z rukolą i pieprzem

Hamburgery z rukolą i pieprzem

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g kaszy kuskus
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2 łyżeczki zmieszanych suszonych ziół
    • 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1/4 łyżeczki ostrego chilli w proszku
    • 6 kromek francuskiego pieczywa
    • 6 łyżeczek musztardy dijon
    • 125 g marynowanej papryki chilli
    • parę garści rukoli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wsypać kaszę kuskus do średniej miski, zalać 75 ml wrzącej wody i zostawić kilka minut, aby kasza wchłonęła wodę. Dodać mielone mięso, cebulę, suszone zioła, szczypiorek i sproszkowane chilli.

Dosypać dużą ilość soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, uformować 6 owalnych hamburgerów, nieco większych niż kromki pieczywa. Owinąć w folię i trzymać w lodówce do 24 godz., aż hamburgery będą gotowe do przyrządzenia.

Rozgrzać grill, piec hamburgery po 5–6 min z każdej strony albo dłużej, jeśli mają być dobrze wypieczone. Grillować kawałki pieczywa. Posmarować je musztardą. Położyć na każdej kromce paprykę, rukolę, hamburgera i podawać.


Komentarze