Herbata korzenna z pomarańczą

Herbata korzenna z pomarańczą

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
    • 1 pomarańcza
    • 4 łyżeczki miodu
    • 50 ml rumu
    • 1/2 gwiazdki anyżu
    • 5 cm laski cynamonu
    • 2–3 goździki
    • 500 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wodę zagotuj i zalej nią herbatę. Przykryj i pozwól jej się zaparzać przez 5 minut. W tym czasie dokładnie sparz i wyszoruj pomarańczę. Z połowy pomarańczy zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, najlepiej zrób to prosto do garnka, w którym będzie podgrzewana herbata. Do skórki dodaj przyprawy i miód. Do przypraw wlej przecedzony napar z herbaty i zacznij podgrzewać  na małym ogniu. Po chwili dodaj rum i wyciśnięty z pomarańczy sok. Podgrzewaj napar jeszcze przez ok. 5 minut. Gorący napój nalej do kubków, przecedzając go przez małe siteczko.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze