Herbata marokańska

Herbata marokańska

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty Gunpowder
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • woda źródlana
    • 5 kopiastych łyżeczek cukru
    • do zaparzenia czajniczek (ok. 600 ml)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do dzbanka wsyp 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty i zalej je 1/2 szklanki wrzącej wody. Następnie napar wylej – pierwsze parzenie ma za zadanie przepłukać i zmiękczyć herbatę. Do herbaty dodaj 3 kopiaste łyżeczki cukru oraz pogniecione w palcach gałązki i listki mięty – wypełnij nimi całą objętość dzbanuszka. Zagotuj wodę źródlaną, a następnie zalej wrzątkiem zawartość dzbanka. Dodaj jeszcze dwie łyżeczki cukru i delikatnie wymieszaj całość. Napar trzykrotnie przelej z czajniczka do szklanki i z powrotem. Na końcu przelej herbatę do szklanek lub kubków długim i dość wysokim strumieniem, aby na herbacie wytworzyła się delikatna pianka.


Komentarze