Herbata marokańska

Herbata marokańska

  • 00:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty Gunpowder
    • 1 pęczek świeżej mięty
    • woda źródlana
    • 5 kopiastych łyżeczek cukru
    • do zaparzenia czajniczek (ok. 600 ml)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do dzbanka wsyp 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty i zalej je 1/2 szklanki wrzącej wody. Następnie napar wylej – pierwsze parzenie ma za zadanie przepłukać i zmiękczyć herbatę. Do herbaty dodaj 3 kopiaste łyżeczki cukru oraz pogniecione w palcach gałązki i listki mięty – wypełnij nimi całą objętość dzbanuszka. Zagotuj wodę źródlaną, a następnie zalej wrzątkiem zawartość dzbanka. Dodaj jeszcze dwie łyżeczki cukru i delikatnie wymieszaj całość. Napar trzykrotnie przelej z czajniczka do szklanki i z powrotem. Na końcu przelej herbatę do szklanek lub kubków długim i dość wysokim strumieniem, aby na herbacie wytworzyła się delikatna pianka.


Komentarze

  • 2015-03-25 Kasia ze Smacznej Strony

    Zgodnie z przepisem herbatę marokańską zalewa się wrzątkiem. Cierpkiego smaku pozbywamy się wylewając wodę po pierwszym parzeniu. Nie bez znaczenia jest też spora ilość cukru, którą dodajemy się do naparu.

  • 2015-03-21 renata

    zgadzam się z przepisem, poza jedną drobnostką: herbaty zielonej nigdy, nigdy nie zalewa się wrzątkiem, ale lekko przestudzoną wodą ok. 80'C. Po zalaniu wrzątkiem robi się cierpka!!!