Herbatniki imprezowe

Herbatniki imprezowe

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g mąki
    • 2 łyżki tłuszczu ze słoniny
    • 2 łyżki ciepłej wody
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wysyp mąkę na stolnicę i wymieszaj ją z solą. Roztop słoninę w garnuszku. W środku mąki zrób wgłębienie i wlej roztopioną słoninę. Powoli dodawaj tyle wody, aby ciasto zrobiło się twarde i ścisłe. Ugniataj energicznie. Rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wykrawaj okrągłe kształty o średnicy ok. 15 cm, a następnie przekrój je na 4 części. Piecz na blasze wyłożonej pergaminem lub folią do pieczenia, aż wyrosną (ok. 15 min) w temp. ok 180°. Podawaj na gorąco lub na zimno z masłem lub innymi dodatkami.


Komentarze