Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży ziemniak lub 2 średnie, ze skórką, pokrojone w ósemki
    • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona na około 2 cm kawałki
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 6 jajek
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
    • świeży tymianek
    • 1/2 szklanki tartego sera (dowolny twardy; cheddar, parmezan, twarda ricotta czy ser kozi)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odsączyć. W międzyczasie rozgrzać olej na patelni (około 20 cm średnicy), zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i oprószyć delikatnie solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać.

Jajka roztrzepać rózgą bądź trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać masło (opcjonalnie) oraz tymianek.

Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała.

Można też delikatnie poruszać kawałkami ziemniaków i papryki, aby masa ściekała na dno patelni lub też na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Pod koniec smażenia, gdy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posypać tortillę tartym serem.

Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze. Z czasem tortilla będzie stawała się bardziej zwięzła, masa jajeczna będzie się jeszcze ścinać po zestawieniu tortilli z ognia.


Komentarze