Hiszpańska zapiekanka makaronowa

Hiszpańska zapiekanka makaronowa

  • 01:00
  • 6 porcji
  • 693 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 duża cebula
    • 2 różnokolorowe papryki (np. żółta i czerwona)
    • 3 ząbki czosnku
    • 400 g pomidorów z puszki w zalewie (pelati)
    • 100 g surowej, dojrzewającej szynki, najlepiej hiszpańskiej jamon serrano
    • 150 g cienkiej paprykowanej hiszpańskiej kiełbasy chorizo
    • 200 g sera, najlepiej hiszpańskiego queso manchego, ewentualnie dojrzałego cheddara
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE(tak, by pozostał jędrny), odcedzamy, przelewamy na sicie zimną wodą.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i obrane z gniazd nasiennych pokrojone w paski papryki. Dusimy, aż cebula się zeszkli.

3

Dodajemy drobno posiekany czosnek, po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Gdy sos zbyt zgęstnieje, podlewamy odrobiną wody. Obficie doprawiamy do smaku pieprzem.

4

Makaron mieszamy z sosem.

5

Przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podajemy na gorąco.


Komentarze