Holenderski matjas zawijany z sałatką ziemniaczaną

Holenderski matjas zawijany z sałatką ziemniaczaną

  • 00:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g matjasu 
    • 200 g ziemniaków
    • 1 cebula czerwona
    • po 1 papryczce piri-piri (żółta i czerwona)
    • 40 g wędzonego boczku 
    • 1 łyżka małych kaparów 
    • 1/2 łyżeczki musztardy ziarnistej
    • 1/4 pęczku natki pietruszki
    •  2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: czarny pieprz, sól morska
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Matjasy umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Przytnij końcówki ryby, aby płat wyglądał ładnie. Przełóż na półmisek i polej oliwą z oliwek, następnie pokrop delikatnie sokiem z cytryny. Odstaw do zamarynowania na czas przygotowania sałatki. 

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki podobne do frytek. Ugotuj je następnie w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie cebulę obierz i pokrój w piórka podobnej długości co ziemniaki. Papryki pokrój drobno w piórka. Jeszcze ciepłe ziemniaki przypraw oliwą z oliwek, cebulą i papryką. Dodaj świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól oraz łyżeczkę musztardy. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj. 

Matjasy rozłóż na płasko i nałóż sałatkę ziemniaczaną na jeden koniec. Zwiń ostrożnie i zepnij wykałaczką. Przełóż na dekoracyjny talerz i polej jeszcze wierzch pozostałym sosem z sałatki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze