Homary w kremie z whisky

Homary w kremie z whisky

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 ugotowane homary
    • 2 łyżki masła
    • 4 małe dymki posiekane wraz ze szczypiorem
    • 100 ml whisky
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • łyżka soku z cytryny
    • pół opakowania słodkiej śmietanki
    • pół opakowania kwaśnej śmietany
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Homary przekroić wzdłuż na połowy, usunąć wnętrzności i wyjąć w całości mięso z ogonów. Mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Mięso i skorupki opłukać i osuszyć.

W rondelku roztopić masło, dodać dymkę i whisky i gotować, aż zostanie ok. 3 łyżek płynu.

Śmietankę, śmietanę, sok cytrynowy i mąkę zmieszać razem i wlać do zawartości rondelka. Wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do zawrzenia.

Dodać pokrojone mięso homarów i zagrzać, nie zagotowując. Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałożyć gotową potrawę i posypać natką oraz skórką cytrynową. Zaraz podawać.


Komentarze