Hummus

Hummus

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 350 g ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • ok. 1/4 szkl. oliwy z oliwek
    • kilka łyżek wody
    • kilka szczypt papryki słodkiej w proszku
    • zielona pietruszka do posypania
    • przyprawy: sól

    Tahini:

    • 1/2 szkl. ziaren sezamu
    • 1/3 szkl. oleju sezamowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciecierzycę zalej zimną wodą i pozostaw na noc w wodzie, aby napęczniała. Kolejnego dnia wodę zlej i ciecierzycę zalej świeżą. Następnie gotuj do miękkości przez ok. 1,5 godz. na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU (po ugotowaniu ciecierzyca powinna być bardzo miękka). Ciecierzycę odcedź i odłóż do momentu użycia.

Przygotuj Tahini: na suchej patelni podpraż chwilę sezam, aby lekko zbrązowiał. Następnie zmiksuj go z olejem na gładką masę, dodaj sok z cytryny (jeśli masa będzie za sucha, dolej oleju). Masę zmiksuj z ciecierzycą, dodaj sok z cytryny, a na koniec dodaj wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Dodaj kilka łyżek wody, aby masę wygładzić, dopraw solą i wymieszaj.

Hummus rozsmaruj na talerzu, tak aby przykrywał brzegi (pomóż sobie mokrą łyżką) i lekko wystawał ponad nie. Następnie polej oliwą z oliwek, posyp słodką papryką i pietruszką. Podawaj bez sztućców z chlebkami pita.


Komentarze